Potravní hypersenzitivita

Potravní hypersenzitivita je jednou z mnohých diferenciálních diagnóz svědění u psa a kočky. Jedná se o třetí nejčastější příčinu hypersenzitivní reakce obecně (nejčastější je alergie na bleší kousnutí a atopie). Je potřeba ji odlišit od potravní intolerance, při které dochází k rozvoji abnormální reakce na složku potravy bez imunitního podkladu.

Nejčastějšími příčinami potravní hypersenzitivity u psů je hovězí, vepřové, nebo kuřecí maso, pšenice, kukuřice, sója, mléčné produkty a vejce, dále pak konzervanty, aditiva a ochucovadla. Mezi nejčastější příčiny u koček patří ryby, hovězí maso a mléčné produkty.

Nejběžnějším příznakem potravní hypersenzitivity je enormní svědění, které vede k lízání a škrábání kůže s následnou ztrátou srsti a začervenání kůže. Často se přidružují kvasinkové infekce kůže, záněty zvukovodu a trávicí problémy – zvracení, průjmy. Klinické příznaky jsou často připisované alergii na bleší kousnutí, nebo atopii, potravní hyperesenzitivita však často nereaguje na podávání kortikoidů.

Potravní hypersenzitivitu je možné diagnostikovat na základě krevního vyšetření, avšak tyto krevní testy se v praxi často ukázaly jako velmi nespolehlivé. Jediným způsobem jak objektivně tohle onemocnění diagnostikovat je použití speciální tzv. eliminační diety. Jedná se o použití diety, která obsahuje jeden protein a jednu přílohu – ideální je použít složky potravy se kterými se zvíře jěště nikdy nesetkalo. Pokud neznáme anamnézu zvířete, je možné přistoupit k dietě hydrolyzované. Ta obsahuje proteiny s molekulární hmotností nižší než 10 000 daltonů, které unikají detekci imunitního systému. U zvířat, které odmítají přijímat komerční krmivo, je možno přistoupit k dietě domácí. Konkrétní dietu je nutné striktně podávat 6-8 týdnů, bez jakýchkoliv pamlsků, nebo jiných složek potravy. V případě zlepšení stavu a zmírnění či vymizení klinických příznaků je diagnóza jasná. Následně je možné vykonat provokační testy – tj. každý týden zvířeti nabídnout novou složku potravy a na základě reakce vyloučit a následně eliminovat velké množství alergenů.

Jedinou možnou terapií je vyloučení nežádoucích složek potravy. V případě včasné a správné diagnostiky je prognóza tohoto onemocnění velmi dobrá.